четвер, 24 травня 2018 р.

Кам’янець-Подільський.

Серед мальовничих лісів і величних скель Поділля розташоване одне із найдавніших міст України — Кам’янець-Подільський. Через місто протікає річка Смотрич, уздовж її берегів збереглися залишки прадавніх коралових рифів, що мають форму виступаючих пагорбів.Заснування міста оповите безліччю легенд. Ось одна з них. Після перемоги над турецьким військом, племінники великого литовського князя Ольгерда, брати Коріатовичі, залишились на подільських землях. Полюючи на оленів, вони опинились на острові з високими берегами, захищеному скелями. Вражені його неприступною красою, брати вирішили збудувати тут місто. І назвали його Кам’янцем, бо хати тут зводили з місцевого каменю. 

Сьогодні це економічний, освітній, культурний і туристичний осередок. За весь час існування міста тут проживали люди різних національностей, що робили внесок у його розвиток: українці, євреї, поляки, литовці, турки, татари, вірмени. Саме тому його називають "містом семи культур". Кам'янець-Подільський заснований ще у ХІІІ столітті і його можна умовно розділити на Старе і Нове місто. Старе місто — півострів площею 121 гектар, сформований Смотрицьким каньйоном і річкою Смотрич, яка утворює петлю між неприступними скелями. Кам’янець-Подільська фортеця — визначна пам’ятка Старого міста. Завдяки ландшафтам і неприступним фортифікаційним системам, взяти споруду штурмом вдалося лише турецькій армії. Фортеця складається з двох частин. Стара фортеця оточена одинадцятьма баштами, що розташовані у формі неправильного чотирикутника і сполучені стінами. Кожна з них має свою назву та історію. Найвища — Папська вежа, збудована 1505 року на кошти, надіслані Папою Римським Юлієм II. На початку ХІХ століття в ній тричі був ув’язнений український народний герой, ватажок селянського руху Устим Кармелюк, тому її ще називають Кармелюковою. У дворі фортеці є боргова яма, до якої колись кидали неплатників податків, а зараз туристи кидають до неї монетки. Цікавинкою Чорної вежі є висічений у скелі колодязь, глибиною близько 40 метрів із величезним дерев’яним колесом.  Неподалік фортеці розташований Новопланівський міст. Простягнувшись через каньойон річки Смотрич на сто тридцять шість метрів, міст висотою тридцять вісім метрів виконує важливу роль — з’єднує Нове й Старе місто.
Найпотужніша з усіх оборонних укріплень Кам’янця-Подільського — башта Стефана Баторія, що має підковоподібний абрис. Споруда відігравала велике значення у захисті міста, оберігаючи пологу частину берега річки Смотрич від нападу ворогів. Башта зведена за кошти короля Речі Посполитої Стефана Баторія, в честь якого й була названа.



Немає коментарів:

Дописати коментар